Behandeling bij zwangerschap

Rugpijn en bekkenpijn

Het is niet ongebruikelijk dat vrouwen in de laatste fase van de zwangerschap klachten in de lage rug en het bekken krijgen. De oorzaken hiervan zijn: verandering in de hormoonspiegel, toename van het lichaamsgewicht en verandering van de lichaamshouding.

Wanneer deze klachten licht zijn en pas in de laatste twee à drie maanden ontstaan, is een behandeling niet noodzakelijk; lichte massage door de partner of een ander werkt dan vaak ontspannend. Als de klachten vroeg in de zwangerschap ontstaan, hevig zijn of de vrouw behoorlijk belemmeren in haar dagelijkse werkzaamheden, kan de oorzaak liggen in het minder goed functioneren van de wervelkolom of het bekken. Het is dan verstandig om deze klachten te laten behandelen. Er zijn aangepaste technieken om tot zeer laat in de zwangerschap te behandelen. Lichte rug- of bekkenklachten zullen na de bevalling vaak snel verdwijnen. Als de klachten na de bevalling hevig zijn of na enkele weken niet verdwijnen is het verstandig een chiropractor te raadplegen.

afspraak maken

Bekkeninstabiliteit

Instabiliteit van het bekken tijdens of na de zwangerschap wordt ook wel symfysiolyse genoemd. Bekkeninstabiliteit of symfysiolyse geeft pijn rond de bekkengewrichten en het schaambeen (symfyse). Dit wordt veroorzaakt door de hormoonwisselingen die tijdens de zwangerschap de gewrichtsbanden in het lichaam verweken en daardoor verzwakken. Dit geeft teveel mobiliteit aan de gewrichten, met als gevolg dat het bekken het lichaamsgewicht niet meer kan dragen. Dit geeft pijnklachten met zitten, staan, lopen en uiteindelijk liggen. De behandeling van een instabiel bekken verschilt enorm van de behandeling van een fixatie of blokkade in het bekken. Voor bekkeninstabiliteit is stabiliseren van het bekken met stabiliserende chiropractische correcties en oefeningen noodzakelijk. Ook kan er een bekkenband meegegeven worden als extra ondersteuning van het bekken.

afspraak maken