Veelgestelde vragen

Antwoorden op veelgestelde vragen

Vind hier de antwoorden op de meest gestelde vragen over chiropractie. Mocht uw vraag hier of ergens anders op onze website niet beantwoord worden, neem dan gerust via e-mail of telefoon contact op en stel uw vraag, deze wordt dan graag beantwoord.

Heb ik een verwijzing nodig?

Nee, die heeft u niet nodig, ook niet voor de verzekering. U kunt rechtstreeks bij ons komen. De chiropractor is opgeleid om uw klachten te beoordelen. Als het iets is dat we niet kunnen behandelen, verwijzen wij u ook door naar een geschikte behandelaar of uw huisarts.

Doet de behandeling pijn?
Meestal niet. Wel zoeken wij de gevoelige plekken op en door daar te behandelen voel je wel dat er aan gewerkt wordt. Dat kan als gevolg gevoelig zijn, maar zelden pijnlijk. Naar mate u meer pijn hebt kunt u bij de behandeling ook meer voelen. Meestal is deze gevoeligheid beperkt tot een paar uren en is niet belemmerend.
In tegenstelling tot wat men vaak denkt is het “kraken” doorgaans minder pijnlijk dan drukpuntmassages, rekoefeningen, of het masseren van een pijnlijke spier. Vaak is de bewegingsuitslag van een manipulatie relatief klein, de impuls is snel maar niet ‘diep’ en er wordt dus niets overrekt.
Waar helpt chiropractie voor?

Wij zien vooral mensen met klachten van de nek en (lage) rug, maar ook met uitstralingen in arm of been, problemen van de schouder, hand, heup, knie etc. Klachten van hoofdpijn, migraine en duizeligheid, bij kinderen en baby’s (huilbaby’s, voorkeurshoudingen, darmkrampjes) en bij ouderen zijn meestal goed te verhelpen. Artrose (‘slijtage’), spit, hernia, ischias, RSI, tennisarm zien we ook veel.

Is er iets aan slijtage (artrose) te doen?

In één woord – neen. Dat wil zeggen, aan het proces van artrose kunnen we direct niets doen. Maar wel aan de gevolgen.

Artrose is een normaal verouderingsproces en begint al geleidelijk ergens na je dertigste. De tussenwervelschijven worden iets dunner en de wervels kunnen (licht) van vorm veranderen (richels langs de randen). Dit zijn de veranderingen die waarneembaar zijn op röntgenfoto’s. Er is echter geen duidelijk verband tussen de mate van artrose en de klachten. Iemand kan veel artrose hebben en weinig of geen klachten, maar ook weinig of geen artrose en juist veel klachten.

De klachten die er toch mee te maken kunnen hebben zijn startpijn en ochtendstijfheid (moeite uit bed een uit een stoel komen), gauw stijf worden en moeite hebben met bukken, langer staan en slenteren. Deze klachten zijn meestal goed te behandelen.

Mensen met slijtage kunnen net als mensen zonder slijtage last hebben van een blokkade in de wervelkolom, een pijnlijke spier of bijvoorbeeld een geïrriteerde slijmbeurs. De slijtage speelt mogelijk een rol in de ontwikkeling van die irritatie, maar misschien ook niet. De pijn bij artrose is komt niet noodzakelijkerwijs vanuit de versleten onderdelen zelf. Dus ook bij slijtage is het zinvol om te kijken wat de chiropractor kan verhelpen of verlichten.

Zie chiropractie en artrose.

Is er een wachtlijst?

Nee, normaal gesproken niet. Doorgaans kunt u binnen een week, hooguit twee weken, voor behandeling terecht. Voor of na vakanties kan het drukker zijn en het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe flexibel uw eigen agenda is.

Voor het plannen van een eerste consult of een ‘screening’ kunt u het beste telefonisch contact opnemen met de assistente op nummer 074-2569951.

Zie openingstijden en afspraken maken.

Wat kan ik verwachten bij een eerste bezoek?
Eerst wordt een uitgebreid gesprek gehouden over de klachten: wanneer en hoe ze begonnen zijn, wat maakt ze erger of juist minder erg, andere bijkomende klachten, de algehele gezondheid etc.
Daarna wordt een uitgebreid lichamelijk onderzoek gedaan naar locatie en aard van de klachten. Hebben we te maken met iets dat door ons behandeld kan worden of moet u juist doorgestuurd worden?
 
Na het vaststellen van het probleem wordt meestal gelijk overgegaan tot behandelen. Dit alles duurt drie kwartier tot een uur.
Waaruit bestaat een behandeling?
Er zijn verschillende behandeltechnieken, maar de meest gebruikte zijn mobilisatie (rustige bewegingen in gewrichten of wervels), tractie (met de handen in de lengterichting van de wervelkolom trekken), manipulaties of correcties (snel en gericht bewegen aan een gewricht of wervel met een gedoseerde kracht – vaak kraken genoemd).
Daarnaast wordt er vaak oefeningen gegeven en adviezen over (werk)houding, bukken en tillen, maar ook over levenswijze, ontspanning, dieet en het gebruik van vitamines en supplementen.
Is de behandeling veilig?

Er zijn nog altijd de nodige griezelverhalen over pijn, ongelukken en (on)veiligheid die de ronde doen, maar uit meerdere onderzoeken blijkt dat chiropractie één van de veiligste behandelmethodes binnen de geneeskunde is. De kans dat u iets overkomt, is haast verwaarloosbaar.

Klik hier voor informatie over de veiligheid van manipulatie van de nek.

Kan ik na de behandeling naar huis rijden?

Als u er heen kunt rijden, kunt u ook naar huis rijden. Geen probleem. Enige gevoeligheid na een behandeling is bijna altijd kort en niet belemmerend.

Moet ik oefeningen doen?

Soms wel, soms niet. Rekken van spieren en bevordering van de beweeglijkheid van de wervelkolom of andere gewrichten kan een belangrijke ondersteuning zijn. De chiropractor zal aangeven of dat in uw geval aan de orde is.

Intensief sporten hoeft niet altijd. Lopen is een van de beste, gemakkelijkste en goedkoopste dingen die we kunnen doen en voor de meeste mensen, zeker die mensen die zittend werk hebben, heel belangrijk. In sommige gevallen is fietsen of zwemmen beter.

Mocht het nodig zijn om intensiever en/of begeleid iets te doen, bijvoorbeeld met fitness, wordt u daarnaar verwezen.

Ben ik na een serie behandelingen genezen?
Sommige mensen wel, maar of de klachten terugkomen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals hoe lang ze aanwezig zijn, de aard en ernst van de klachten, slijtage en/of beschadigingen, dagelijkse (over)belasting, algehele gezondheid etc. Over het algemeen maken de klachten die relatief recent en plotseling zijn ontstaan het meest kans om geheel te verdwijnen.
Veel van de mensen die bij ons komen, hebben al lang(er) klachten en voor hen geldt vaak dat ze nooit meer volledig ‘genezen’. Wij zien heel veel mensen die een (blijvende) zwakke plek hebben en klachten die al jaren aanwezig zijn, genezen over het algemeen niet meer volledig.Wat wij doen is proberen te zorgen dat de klachten tot een minimum teruggebracht worden en blijven, dat men goed herstelt van de klachten en goed kan functioneren, slapen, werken, sporten, etc.
Het kan zijn dat onderhoud in devorm van behandeling en/of oefeningen noodzakelijk is. De bedoeling daarbij is om de frequentie van de behandelingen zover mogelijk af te bouwen terwijl de klachten tot een minimum beperkt blijven.
Kunnen de klachten terugkomen?
De werkelijkheid is helaas regelmatig dat klachten “een zwakke plek” blijven en/of op den duur terug neigen te komen. Met manipulatie is de kans dat een klacht structureel verbeterd of verholpen wordt relatief groot, zeker als er vervolgens “onderhoud” wordt gepleegd in de vorm van behandeling en/of oefeningen (zie de drie fases van behandeling) en er op de juiste manier met houding en belasting wordt omgegaan.
Klachten die kort bestaan en bij jongere mensen, kunnen vaak volledig verdwijnen. Langdurige (chronische) klachten kunnen vaak goed herstellen, met een minimum aan problemen, maar kunnen helaas toch op den duur weer op gaan spelen.
Zo adviseren wij mensen dat als zij weer (de herkenbare) klachten voelen, om vrij snel weer contact met ons op te nemen. Hoe sneller je erbij bent, des te sneller de klachten over het algemeen weer over zijn. De meeste mensen met blijvende of herhalende klachten leren het lichaam kennen en weten hoe ze daarmee rekening moeten houden en wanneer het weer nodig is om zich te laten behandelen.
Moet ik altijd terug blijven komen?

Dat hangt van de klachten af. Sommige mensen zijn op gegeven moment klaar en hoeven verder niets te doen en niet langer voor behandeling terug te komen. De kans hierop is het grootst als de klacht relatief recent is ontstaan, als de patiënt jonger is en als de klacht niet te maken heeft met de dagelijkse belasting of werkzaamheden.

Anderen hebben klachten die al lang(er) bestaan en dan – ondanks het feit dat het goed gaat-  niet volledig van de klachten af zijn. Het kan langere tijd goed gaan, maar de werkelijkheid is helaas dat wij veel mensen in de loop der tijd toch terug zien. Soms kan men volstaan met terugkomen naar behoefte voor behandeling. Soms is het verstandiger een bepaalde onderhoudsfrequentie aan te houden. Vaak volstaat slechts enkele keren per jaar, soms is bijvoorbeeld een maandelijks onderhoud noodzakelijk om de klachten op de achtergrond te houden.

Waar komen mijn klachten vandaan?

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van klachten, maar de belangrijkste zijn: korte of langdurige (over)belasting, (werk)houding, spanning, stress en emoties, ongelukken (ook in het verleden), lichaamsbouw en ook aanleg. Aanleg kan familiair zijn, d.w.z. dat het in de familie vaker voorkomt.

Ook levenswijze is van invloed, denk daarbij aan voeding, overgewicht, gebrek aan beweging en slaap, langdurig zitten op kantoor of in de auto, roken en een teveel aan alcohol. Zelfs organen (overprikkeling en daardoor uitstraling, bijvoorbeeld vanuit de darmen) kunnen verband houden met klachten.

Meestal is er niet sprake van één enkele oorzaak, maar van een combinatie van factoren. Vaak is het daardoor moeilijk om ‘de oorzaak’ aan te wijzen.

Kunnen mijn klachten ook 'tussen de oren' zitten?

Dit is uiteraard mogelijk. Spanning, stress en emoties zijn een belangrijke bron van klachten. Dat neemt niet weg dat er bij het uitblijven van een duidelijk aantoonbare oorzaak (te) gemakkelijk een conclusie getrokken wordt dat het ‘allemaal psychisch’ is.

Dit is beslist niet altijd waar. Verreweg de meeste klachten hebben geen duidelijke oorzaak en zijn niet aan te tonen met bloedonderzoek, röntgenfoto’s, scans etc.

De meeste mensen weten hoe het zit met spanningen en of ze van invloed zijn. Spanning werkt in op een zwakke plek, maar dat wil niet zeggen dat het de oorzaak is. Bovendien is belangrijk om te beseffen dat een probleem dat uitgelokt is door spanning, stress of emotie wél een fysiek probleem is geworden dat beter niet kan worden genegeerd.

Een maagzweer uitgelokt door stress is een echte maagzweer. Datzelfde geldt voor een mechanisch probleem in uw rug of nek. Naast de fysieke behandeling van de klacht dient er natuurlijk wel, waar mogelijk, zo veel mogelijk aan de beheersing van de spanning, emotie of stress te worden gedaan.

Wat is een onderhoudsbehandeling?

Wij zien regelmatig mensen bij wie er sprake is van een zwakke plek, van klachten die toch op den duur terugkomen, of zelfs niet helemaal verdwijnen. Om de klachten te proberen te voorkomen, of om te beperken tot een minimum, zien we veel mensen die één keer in de zoveel tijd komen. Dat kan variëren tussen één keer in de maand tot één keer in de drie of vier maanden.

De meeste mensen hebben het druk. Klachten komen en gaan vaak een beetje. We hopen dat de klachten morgen of ‘na de drukte’ wel weer beter zullen gaan. Daardoor lopen we (achteraf bezien) vaak te lang door met klachten. Zonder een vooraf geplande afspraak zien we (te) vaak dat de tijd voortschrijdt en de klachten weer geleidelijk aan erger worden. Dat leidt dan tot onnodige pijn en de waarschijnlijkheid dat het meerder behandelingen kost om de ‘escalatie’ weer te bedwingen. 

Gestructureerd onderhoud betekent in veel gevallen een stabielere onderdruking van klachten en een kleiner totaal aantal behandelingen. Daarom is het beter om als ‘ankerpunt’ een onderhoudsafspraak vast te hebben staan. Natuurlijk mag zo’n afspraak indien nodig naar voren worden gehaald, of eventueel wat doorgeschoven als het écht nog niet nodig lijkt te zijn.

Verwijst de huisarts of specialist ook door?

Wij zien steeds vaker dat huisartsen en specialisten, maar ook homeopaten, acupuncturisten, fysiotherapeuten etc. doorsturen. Een aanzienlijk deel van de mensen die bij ons komt, is verwezen. Dat neemt niet weg dat de belangrijkste bron van verwijzing de ‘mond op mond’ aanbeveling van vrienden, kennissen en familie blijft.

Hoewel wij graag samenwerken met andere disciplines werken is een verwijzing niet nodig. Wel sturen we wanneer zinvol de huisarts en/of andere verwijzer, met uw goedvinding, een verslag van wat er gevonden is en wat er gedaan wordt.

Wat voor opleiding heeft een chiropractor gevolgd?

Er is nog geen opleiding in Nederland, dus de meeste mensen gaan naar Engeland, hoewel er ook opleidingen in Denemarken, Frankrijk, Canada, de Verenigde Staten, Australië en andere landen zijn. Deze universitaire opleiding is goed te vergelijken met geneeskunde en duurt vier tot vijf jaar, met aansluitend een jaar praktijkervaring en verder opleiding in Nederland. Men krijgt een Master of Science in chiropractie in Engeland.

Hoe weet ik of een chiropractor erkend is?

De meeste chiropractoren zijn verenigd in de beroepsvereniging de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA). Daarnaast wordt een beroepsregister bijgehouden door de Stichting Chiropractie Nederland (SCN). Dit register garandeert dat de geregistreerde chiropractor voldoet aan alle eisen van opleiding, bijscholing, taaleisen (voor niet Nederlandssprekenden) en bijvoorbeeld professioneel gedrag. De eisen van de SCN zijn de hoogst van Nederland.

De meeste verzekeraars stellen als eis registratie bij de SCN of lidmaatschap bij de NCA. Wouter Hagen, de chiropractor van Chiropractie Hengelo is lid van de NCA en is een SCN geregistreerd chiropractor.

Zijn er röntgenfoto's of een scan nodig?
Röntgenfoto’s zijn een nuttig hulpmiddel om te kijken hoe de rug (of andere delen van het lichaam) er van binnen uitziet. Zo kan men zien of er sprake is van artrose (‘slijtage’), osteoporose (botontkalking) of andere mogelijke afwijkingen.
Een belangrijk nadeel van een röntgenfoto is dat er vrijwel alleen maar botten te zien zijn, zodoende krijgt men weinig inzicht in de status van spieren, banden, zenuwen etc. Ook een hernia is in tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt, niet op een röntgenfoto te zien.
Artrose (‘slijtage’) is vaak goed in te schatten, waardoor een röntgenfoto dan overbodig is, zeker als er geen reden is om iets anders dan artrose te verwachten.
De voor- en nadelen worden altijd overwogen en mocht het nodig zijn voor de behandeling en zijn er geen recente foto’s gemaakt en voor handen, dan zal de chiropractor proberen te regelen dat deze gemaakt worden. Bestaande foto’s worden als nodig opgevraagd in het ziekenhuis. 
 
Hetzelfde geldt voor de MRI-scan of CT-scan.
Kan chiropractie samen gaan met andere behandelingen?

Vaak is dat geen probleem. Een andere behandeling als massage, oefeningen, homeopathie, acupunctuur etc. kan de werking zelfs versterken.Bespreek andere behandelingen echter wel altijd met uw chiropractor. Hij of zij wil wel graag op de hoogte zijn en overleg plegen indien wenselijk.

Een behandeling waarbij gemanipuleerd of gemobiliseerd wordt, zoals manuele therapie of osteopathie, gaat vaak minder goed samen. Er is dan sprake van overlap en dan kan er sprake zijn van overdaad en ‘twee stuurmannen op één schip’.

Kunnen mijn buikklachten te maken hebben met mijn rugklachten?

Jazeker! Klachten ontstaan als gevolg van overprikkeling, d.w.z. onder andere overbelasting, spanning, gebrek aan slaap, maar ook van een overprikkeld orgaan. Maagklachten kunnen problemen geven in de middenrug, longen (verkoudheid, astma) in de bovenrug en bijvoorbeeld darm- of blaasklachten in de onderrug.

Andersom geldt die overprikkeling ook; vanuit de rug kan men bijvoorbeeld buikklachten of verstopping krijgen. Vanuit de bovenrug benauwdheid of zelfs het gevoel van druk op de borst of hartkloppingen. Vanuit de nek vermoeide ogen, duizeligheid of oorsuizen.

Deze heen-en-weer prikkeling kan de klachten langdurig in stand doen houden. Dit alles heeft te maken met vooral het sympathishe gedeelte van het zenuwstelsel, waarbij er een uitstraling langs geïrriteerde zenuwen loopt. Ook tintelingen in de vingers of tenen kunnen een voorbeeld zijn van uitstraling langs geïrriteerde zenuwen.

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

Er zijn enkele belangrijke verschillen, om te beginnen de opleiding. Chiropractie is een vijf- tot zesjarige universitaire dagopleiding, met de gangbare medische vakken, samen met de specifiek chiropractische vakken. Zodoende is chiropractie goed te vergelijken met geneeskunde en wordt men geacht te kunnen beoordelen (diagnosticeren) of een klacht door hem te behandelen is. Zodoende kunnen mensen rechtstreeks bij de chiropractor komen. Een niet te behandelen probleem wordt direct doorgestuurd.

Een ander versschil zijn de specifieke behandeltechnieken. Er zijn meerdere variaties, waarbij men de behandeling kan aanpassen aan de klachten en omstandigheden (denk bijvoorbeeld aan botontkalking of een zwangere vrouw, die moeilijk op de buik kan liggen).

De preciese verschillen in techniek zijn lastig onder woorden te brengen en moet men ervaren. Binnen de manuele therapie zelf zijn overigens ook een verschillende opleidingen en de techniek kan dus ook van therapeut tot therapeut verschillen.

Chiropractoren maken ook gebruik van röntgenfoto’s waar dat nodig mocht zijn en zijn opgeleid in het maken en lezen van foto’s en het lezen van CT’s en MRI’s.

Een van de belangrijkste verschillen is echter ervaring. Een chiropractor heeft een uigebreide ervaring opgedaan op de opleiding en in de universiteitskliniek(en) onder deskundige leiding van docenten. Na de opleiding moet hij nog een jaar in Nederland ervaring opdoen in een praktijk begeleid door een ervaren chiropractor vóór dat hij zich zelfstandig mag vestigen. Ook een aantal dagen jaarlijkse bijscholing is verplicht om in het vak bij te blijven.

Zodoende kunt u verzekerd zijn van iemand die goed opgeleid is en veel ervaring heeft in de zorg van uw rug!

Is lopen echt gezond?

Een hele goede manier om onder meer de bloedsomloop, conditie en gezondheid in het algemeen te bevorderen is lopen. Gemakkelijk, goedkoop en toch zeer doeltreffend. Steeds vaker blijkt uit onderzoek dat een half uur per dag stevig doorlopen heel goed is.

(Flink) sporten is zeker niet verkeerd, maar voor die mensen die niet achter een bal aan willen hollen of aan een paar gewichten willen trekken, is dit een uitkomst. Maar ook voor die mensen die wel graag een bal trappen, slaan, gooien etc., want eigenlijk is één keer in de week toch onvoldoende voor deze effecten. Vul dat aan met een goede (avond)wandeling enkele keren per week.

Je hoort het vaker en ook dit blijft een goed advies: neem vaker de trap en de fiets!

afspraak maken