Behandeling bij hoofdpijn

Hoofdpijn

Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Circa 70% van de mensen heeft regelmatig last van hoofdpijn. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn, zoals spanningshoofdpijn, migraine en aangezichtspijn. Verschillende soorten hoofdpijn die zich op verschillende manieren uiten zoals: kloppende pijn in een deel van het hoofd of in het hele hoofd, steken, een band om het hoofd of anders. Een chiropractische behandeling kan veel hoofdpijnklachten verhelpen of verminderen.

afspraak maken

Spanningshoofdpijn

De meest voorkomende vorm van hoofdpijn is spanningshoofdpijn. Deze hoofdpijn is te herkennen aan een drukkende pijn, die overal in het hoofd kan zitten. Vaak voelt het aan alsof er een band om het hoofd zit of alsof er druk op het hoofd zit. De hoofdpijn kan aan een kant maar ook aan beide kanten van het hoofd zitten. De klachten kunnen de hele dag aanwezig zijn, maar ook gedurende de dag geleidelijk opkomen.

Spanningshoofdpijn duurt vaak langere periodes. De pijn ontstaat meestal vanuit de nek en heeft vaak te maken met een verkeerde stand van de wervels in de rug en nek. Hierdoor worden spieren extra belast en omliggende zenuwen raken geïrriteerd. De zenuwirritatie en/of de uitstralende pijn vanuit de nekspieren en -gewrichten veroorzaken hoofdpijn. Overigens kan spanningshoofdpijn ook vanuit het kaakgewricht komen. In dat geval is er meestal sprake van pijn aan een kant van het hoofd.

afspraak maken

Migraine

Deze hoofdpijnvorm is bekender dan andere soorten hoofdpijn zoals spanningshoofdpijn en wordt daar ook vaak mee verward. Er zijn verschillende vormen van migraine. Migraine wordt waarschijnlijk veroorzaakt door veranderingen in de diameter van de bloedvaten in het hoofd in samenhang met verminderde hersenactiviteit in een bepaald hersengebied. Bewegingsstoornissen van de wervels in de nek en/of bovenrug spelen hier mogelijk een rol bij.

Klassieke migraine is een vorm van migraine die begint met flikkeringen en vlekken voor de ogen. Dit gaat over in een stekende pijn aan één kant van het hoofd. Deze migraine-aanvallen kunnen enkele uren tot een dag of drie duren. Een andere vorm van migraine geeft stekende pijn rond het oog en komt in korte episodes achtereen om vervolgens weer voor langere tijd weg te blijven.

Patiënten zijn bij migraine vaak overgevoelig voor licht en geluid. Regelmatig zijn patiënten misselijk tijdens een aanval, waarbij ze ook kunnen overgeven. Soms zijn er ook bepaalde voedingsstoffen, medicijnen of alcohol die geassocieerd worden met migraine. Voorbeelden hiervan zijn onder andere wijn, chocola of kaas. Migraine wordt bij vrouwen ook vaak geassocieerd met de menstruatiecyclus.

afspraak maken

Nekmanipulatie: een veilige behandelmethode

Recentelijk is een en ander te doen geweest over mogelijke risico’s van nekwervel manipulatie. In een aantal gevallen schetsen de media hierover een zeer gekleurd beeld. Om u te informeren over de werkelijke risico’s bij nekwervelmanipulatie heeft de Nederlandse Chiropractoren Associatie onderstaand de wetenschappelijke feiten voor u op een rijtje gezet. Mocht u na het lezen hiervan nog vragen hebben dan zal uw chiropractor u hierover te woord kunnen staan.

Elke medische behandeling is meer of minder aan risico’s onderhevig. Uw chiropractor is zich hiervan bewust en voert zeer zorgvuldig lichamelijk onderzoek uit en informeert bij u, in een anamnesegesprek, naar uw ziektegeschiedenis en ziektesymptomen om zo verantwoorde keuzes te maken met betrekking tot uw behandeling.

De grote meerderheid van bijwerkingen bij behandelingen aan de nekwervels zijn niet ernstig, kort van duur en bestaan uit stijfheid, moeheid, soms pijn in het behandelde gebied. Deze bijwerkingen verdwijnen normaal gesproken na enkele uren of dagen. Er is een zeer kleine kans op ernstige complicaties bij manipulatie aan de nekwervels, zoals een beroerte (door dissectie van de arterie vertebralis). Het risico hierop wordt geschat op 1 op de 1 miljoen tot 1 op de 6 miljoen nekmanipulaties.

Ter vergelijking: Alledaagse activiteiten die hetzelfde risico op een dissectie (beroerte) dragen als nekmanipulatie zijn o.a. achterom kijken bij autorijden, in de wasbak bij de kapper zitten, of het plafond schilderen.

Het risico op beroerte voor patiënten met hoofdpijn en nekpijn na een bezoek aan de chiropractor is gelijk aan het risico op beroerte na bezoek aan de huisarts, voor personen onder de 45 jaar. De meest waarschijnlijke verklaring hiervoor is dat mensen mogelijk hulp zoeken in verband met de klachten (hoofd- en nekpijn) die bij een beginnende halsslagader dissectie (scheurtje) horen, wat tot een beroerte kan leiden.

Verreweg het merendeel van dissecties gebeurt spontaan en zonder specifieke aanleiding. Er zijn dus onbekende factoren die leiden tot het ontstaan van een beroerte als gevolg van een dissectie.

Referenties

1. Cassidy JD, Boyle E, Côté P, He Y, Hogg-Johnson S, Silver FL, Bondy SJ (2008) Risk of Vertebrobasilar Stroke and Chiropractic Care: Results of a Population-Based Case-Control and Case-Crossover Study. Spine 2008;33:S176–S183

2. Haldeman S, Carey P, Townsend M, Papadopoulos C. (2002) Clinical perceptions of the risk of vertebral artery dissection after cervical manipulation: the effect of referral bias. Spine J. 2002 Sep-Oct;2(5):334-42

3. Rubinstein SM, Leboeuf-Yde C, Knol DL, de Koekkoek TE, Pfeifle CE, van Tulder MW. (2007) The benefits outweigh the risks for patients undergoing chiropractic care for neck pain: a prospective, multicenter, cohort study. J Manipulative Physiol Ther. 30(6):408-18.

4. Rubinstein SM, Peerdeman SM, van Tulder MW, Riphagen I, Haldeman S. (2005) A systematic review of the risk factors for cervical artery dissection. Stroke ;36(7):1575-80. Epub 2005 Jun 2.

 

afspraak maken