Behandeling bij nekpijn

Behandeling bij nekklachten

Nekklachten komen veel voor. Patiënten geven vaak aan last te hebben van een stijve nek, een zeurende of brandende pijn net onder de schedel of ter hoogte van de nek-schouderlijn. Soms straalt de pijn uit naar de schouders of gaat het gepaard met hoofdpijn, migraine, duizeligheid of tintelingen, doofheid en pijn in de armen.

Oorzaken
Geleidelijke oorzaken zijn onder andere:

  • Weinig afwisseling in de houding en weinig beweging (zoals bij bureauwerk).
  • Verkeerde of eenzijdige belasting (zoals een zware tas over één schouder).
  • De natuurlijke veroudering van het kraakbeen in de nek (ook wel artrose, slijtage of degeneratie genoemd).
  • Spanning, stress, vermoeidheid, ziekte, kou en vocht.

Plotselinge oorzaken zijn onder andere:

  • Een verkeersongeluk, dit kan leiden tot een whiplash.
  • De nekspieren kunnen plotseling verkrampen door een snelle of verkeerde beweging of verdraaiing, door een verkeerde slaaphouding, tocht of door een infectie aan het oor of de luchtwegen.
afspraak maken

Whiplash

Whiplash is een snelle, plotselinge beweging van nek en hoofd bij een verkeersongeluk of een val. De beweging die een whiplash kan veroorzaken kan zowel van voor naar achter, van achter naar voor of zijwaarts zijn. De beweging kan letsel veroorzaken aan wervels en zachte weefsels (spieren, pezen, zenuwen) in de nek. Deze beschadigingen zijn vaak niet op röntgenfoto’s zichtbaar.

Een whiplash trauma kan onder andere leiden tot de volgende klachten: nekpijn, hoofdpijn, concentratieverlies, vermoeidheid, geheugenverlies, dubbel zien of minder goed scherp kunnen stellen, stijfheid in de nek, tintelingen in de vingers of armen. Deze en andere nare gevolgen kunnen soms pas maanden na het ongeval tot uiting komen. Niet alleen de aard, maar ook de ernst van de klachten verschilt sterk. De helft van de patiënten is binnen een maand hersteld, maar soms zijn de gevolgen zo ernstig dat een whiplash trauma tot arbeidsongeschiktheid leidt.

De chiropractor kan helpen met het herstellen van de beweeglijkheid van de nekwervels, zodat de spieren, pezen en dergelijke zo goed mogelijk kunnen herstellen. Dit kan tot volledig herstel leiden, maar soms blijven bepaalde klachten ook na een chiropractische behandeling aanwezig, alhoewel dan wel vaak in verminderde mate.

afspraak maken

Nekmanipulatie: een veilige behandelmethode

Recentelijk is een en ander te doen geweest over mogelijke risico’s van nekwervel manipulatie. In een aantal gevallen schetsen de media hierover een zeer gekleurd beeld. Om u te informeren over de werkelijke risico’s bij nekwervelmanipulatie heeft de Nederlandse Chiropractoren Associatie onderstaand de wetenschappelijke feiten voor u op een rijtje gezet. Mocht u na het lezen hiervan nog vragen hebben dan zal uw chiropractor u hierover te woord kunnen staan.

Elke medische behandeling is meer of minder aan risico’s onderhevig. Uw chiropractor is zich hiervan bewust en voert zeer zorgvuldig lichamelijk onderzoek uit en informeert bij u, in een anamnesegesprek, naar uw ziektegeschiedenis en ziektesymptomen om zo verantwoorde keuzes te maken met betrekking tot uw behandeling.

De grote meerderheid van bijwerkingen bij behandelingen aan de nekwervels zijn niet ernstig, kort van duur en bestaan uit stijfheid, moeheid, soms pijn in het behandelde gebied. Deze bijwerkingen verdwijnen normaal gesproken na enkele uren of dagen. Er is een zeer kleine kans op ernstige complicaties bij manipulatie aan de nekwervels, zoals een beroerte (door dissectie van de arterie vertebralis). Het risico hierop wordt geschat op 1 op de 1 miljoen tot 1 op de 6 miljoen nekmanipulaties.

Ter vergelijking: Alledaagse activiteiten die hetzelfde risico op een dissectie (beroerte) dragen als nekmanipulatie zijn o.a. achterom kijken bij autorijden, in de wasbak bij de kapper zitten, of het plafond schilderen.

Het risico op beroerte voor patiënten met hoofdpijn en nekpijn na een bezoek aan de chiropractor is gelijk aan het risico op beroerte na bezoek aan de huisarts, voor personen onder de 45 jaar. De meest waarschijnlijke verklaring hiervoor is dat mensen mogelijk hulp zoeken in verband met de klachten (hoofd- en nekpijn) die bij een beginnende halsslagader dissectie (scheurtje) horen, wat tot een beroerte kan leiden.

Verreweg het merendeel van dissecties gebeurt spontaan en zonder specifieke aanleiding. Er zijn dus onbekende factoren die leiden tot het ontstaan van een beroerte als gevolg van een dissectie.

Referenties

1. Cassidy JD, Boyle E, Côté P, He Y, Hogg-Johnson S, Silver FL, Bondy SJ (2008) Risk of Vertebrobasilar Stroke and Chiropractic Care: Results of a Population-Based Case-Control and Case-Crossover Study. Spine 2008;33:S176–S183

2. Haldeman S, Carey P, Townsend M, Papadopoulos C. (2002) Clinical perceptions of the risk of vertebral artery dissection after cervical manipulation: the effect of referral bias. Spine J. 2002 Sep-Oct;2(5):334-42

3. Rubinstein SM, Leboeuf-Yde C, Knol DL, de Koekkoek TE, Pfeifle CE, van Tulder MW. (2007) The benefits outweigh the risks for patients undergoing chiropractic care for neck pain: a prospective, multicenter, cohort study. J Manipulative Physiol Ther. 30(6):408-18.

4. Rubinstein SM, Peerdeman SM, van Tulder MW, Riphagen I, Haldeman S. (2005) A systematic review of the risk factors for cervical artery dissection. Stroke ;36(7):1575-80. Epub 2005 Jun 2.

 

afspraak maken